17-01-2015 Blanding - Natural Bridges NM - Capitol Reef NP - TorreyIn Zuidwest Utah zijn er ontzettend veel mooie wegen, maar onze persoonlijke top 4 (buiten de parkgrenzen) is toch wel:
  1. US-95
  2. US-12
  3. US-128
  4. US-24
We hebben ze allemaal al meerdere keren gereden en dit verlof opnieuw de nummers 2,3 en 4 (alhoewel de US-128 slechts gedeeltelijk).
De reden dat we gisteren, na Druid Arch, niet terug naar Moab gereden zijn, maar wel naar Blanding, was precies omdat we nog eens de US-95 wilden rijden.
Van onze rit langs de US-95 in 2012 kan je hier een video zien, en hier van april 2013.

Even twijfelen we om toch nog tot bij de Cigarette Springs Road te gaan zien of die al dan niet "passable" is voor een hike naar The Citadel, maar op het Cedar Mesa Plateau ligt echt behoorlijk wat sneeuw, zodat we de afslag toch maar niet nemen.

Langs onze route van vandaag passeren we langs Natural Bridges National Monument en het is al van 2009 geleden dat we dit bezocht hebben. Hoog tijd dus voor een update.


Dit park ligt behoorlijk afgelegen en we verwachten dus ook om er helemaal alleen te zijn. Groot is dan ook onze verbazing als we zien dat het Visitor Center zowaar geopend is.
Uiteraard lopen we daar eerst binnen en de Ranger vertelt ons dat we zelfs al de 7e en 8e persoon zijn vandaag. Onwaarschijnlijk druk dus...
Vermits er heel wat sneeuw ligt, en omdat we het eigenlijk ook niet gepland hadden, besluiten we om enkel bij de viewpoints even uit te stappen, zonder naar de bruggen te stappen.

Sipapu Bridge.

Kachine Bridge


Bij de Owachomo Bridge ligt het pad op een zuidwaarts gerichte helling en ligt er dus ook geen sneeuw meer. Mijn zoon moet blijkbaar nog wat bekomen van de 20 km van gisteren en blijft in de auto. Het is er dan ook bijzonder aangenaam toeven bij een onwaarschijnlijke 19°C in de volle zon. En dat in een echt sneeuwlandschap.
Dan ga ik dus maar alleen op pad, want foto's van bovenaf tonen nauwelijks dat daar dergelijk gigantische brug ligt. En er moet zich toch iemand opofferen...


We waren van plan om onze lunch te nemen bij Hite Overlook, waar we van hieruit ineens naartoe rijden.
En wat een ongelooflijke weg is die US-95. Iedereen heeft het altijd maar, terecht, over die schitterende US-12 (morgen rijden we hem overigens opnieuw in de richting Torrey-Bryce), maar de US-95 zetten wij toch op de eerste plaats. Vandaag bovendien geen wolkje te zien en de besneeuwde Henry Mountains (we hebben afscheid genomen van de La Sal Mountains) contrasteren enig mooi met de rode kleur van de overal aanwezige mesa's en buttes.

Jacobs Chair--> Onderstaande video's worden aan 1,5x de werkelijke snelheid weergegeven <--Bij Hite Overlook zien we amper nog water staan. We zullen bij thuiskomst eens een foto posten van vandaag, april 2013 en april 2012. Het verschil is enorm en de boat launch ligt er echt compleet zinloos bij want er is op geen 100m afstand ervan water te bespeuren.

Januari 2015:April 2012:


April 2013:


Januari 2015:


April 2012:


April 2013:


Januari 2015:
De uitzichten blijven verbluffend.

Zicht op de Factory Butte:


In Hanksville komen we opnieuw op de US-24. Vanaf hier rijden we dezelfde weg als vorige week, maar wel in de andere richting. Onze nummer 4 vervolgen we tot bij het Visitor Center van Capitol Reef NP. De Rangers van vorige week zijn er vandaag niet, maar blijkbaar hebben ze het wel over de Belgian waffles gehad met hun collega's, want zodra die doorhebben dat wij dezelfde Belgen zijn van vorige week (zo veel zullen er hier nu momenteel ook wel niet komen...), beginnen ze er zelf over. Jammer genoeg hadden we er geen meer om hen te laten proeven.

Na de 20 km van gisteren moeten we toch zorgen dat de spieren niet volledig vastroesten en we besluiten om hier 2 kortere hikes te doen. De Ranger raadde ons Hickman Bridge en Cohab Canyon aan omdat daar zo goed als geen ijs en sneeuw meer ligt. Als eerste doen we de Hickman Bridge Trail. Dat is een heel populaire hike die enkele maanden afgesloten werd omwille van een rock slide. Ondertussen is het pad opnieuw aangelegd en kunnen we naar de Hickman Bridge (trail van 1,4 km en 122m hoogteverschil).
Nog eens het verschil tussen "bridges" en "arches": een bridge is ontstaan door een rivier, een arch door erosie van regen en wind.

Door de nog aanwezige sneeuw op de rode rotsen is Capitol Reef nóg mooier dan gewoonlijk.
Na zowat een half uur komen we bij Hickman Bridge (overspanning van 41m).  Beste fotomoment is niet in de namiddag, zoals hier, maar in de ochtend.Cohab Canyon is er teveel aan voor mijn zoon en ik ga andermaal alleen op pad. Dit is een trail van 2.7 km met behoorlijk wat hoogteverschil, maar er zijn ook viewpoints onderweg en ik ben van plan om enkel tot bij het eerste viewpoint te gaan. Nou, "gaan", dat was er niet echt bij. Het was meer kruipen op handen en voeten over sneeuw en ijs, langs de noordelijke bergflank. Ik denk dat het bijzonder lang geleden is dat de Ranger hier nog was. Bovendien is de stijgingsgraad wel heel erg groot. Of lag het aan de kilometers van gisteren...?
In elk geval gelooft mijn zoon zijn ogen niet als ik na een halfuur terug bij de auto sta. Zijn commentaar: "jij die iets opgeeft???".  Tja, het heeft ook weinig zin om aan te volharden in iets zinloos...
Nu hebben we nog wel wat tijd over en we twijfelen of we niet ineens zouden doorrijden tot in Escalante. Dat plan wordt afgevoerd omdat we niet veel zin hebben om de US-12 te rijden met de laagstaande zon voortdurend pal in onze ogen.

We rijden wel nog even door tot bij het viewpoint bij Chimney Rock, omdat dit het ideale tijdstip is voor foto's van dit standpunt.De 16 km lange Scenic Drive van Capitol Reef NP hebben we in april 2012 de laatste keer gereden (video) en sindsdien weten we dat die absoluut in de late namiddag moet gereden worden, omwille van de zon die de rode rotsen bijna vuurrood doet uitslaan.
Waarom zouden we die vandaag nog niet eens rijden? Het is er immers het ideale tijdstip voor én met die sneeuw zal het ongetwijfeld nóg mooier zijn.
En dat was het inderdaad...


We rijden helemaal tot het einde van de Capitol Gorge. Het laatste stuk is door een nauwe canyon over een onverharde weg. Er ligt hier nog behoorlijk wat sneeuw en ijs (soms ook modder), maar nergens onoverkomelijke problemen. Die sneeuw maakt het plaatje van de canyon overigens helemaal af.

De vorige dagen zagen we de laatste zonnestralen op de La Sal Mountains. Vandaag was dit op de Henry Mountains.Mijn zoon had bijzonder goede commentaren gelezen op Tripadvisor over The Broken Spur Inn en vermits we geen zin hebben om weer eens in een ketenhotel te slapen, kiezen we voor dit.
We krijgen een bijzonder hartelijke ontvangst van de gastvrouw (wat een verschil met die emotieloze, bijna gemummificeerde receptionistes in de meeste ketenhotels) en krijgen een rustige kamer toegewezen. We zijn verwonderd dat er hier toch nog een 10-tal auto's op de parking staan in het godvergeten gat, wat Torrey toch wel is in de winter. Het is inmiddels, na zonsondergang, bitter koud geworden (-10°C), maar op de kamer is het lekker warm.

We gaan tenslotte eten in het enige restaurant dat open is, The Red Cliffs, waar ik hen op een vriendelijke manier duidelijk gemaakt heb dat French, sorry, Belgian fries goudkleurig moeten zijn en niet bruin/zwart...

Morgen hopen we op een dag met een hike naar een bijzonder natuurlijk fenomeen...maar eerst nog even binnenwippen in het Visitor Center van Escalante om ons te informeren over de toestand van de betreffende dirt road.

Gisteren deze mail gekregen van de Ranger:

"Greetings Rudi and Tomas, I think that it is will be possible for you to travel the Harris Wash Road. I was out on it today. It is still quite muddy in a few spots,but I think that by Sunday it may not be that bad. The upper portion of the road seemed to be the worst. I think we talked about your vehicle being all wheel drive. You will need it  for the muddy areas! But I really think that you will not have any problem getting to the trailhead. The trailhead parking will still be muddy,so watch where you park. Be cautious and enjoy!"

Maar...dat melden we morgen dan wel weer...

Het weer: wolkeloze, zonnige dag bij 0-10°C.

Overnachting in The Broken Spur Inn
Aantal gereden km: 360

Geen opmerkingen:

Een reactie posten