Nabeschouwing

Een winterreis naar het Zuidwesten houdt in dat de oorspronkelijke planning eigenlijk meer een leidraad is dan een strikte planning. Vooral dan ook omdat wij er "nogal" graag wat dirt roads rijden, gewoon omdat de we de bestemmingen van langs om meer gaan zoeken op plaatsen waarvan we zo goed als zeker zijn dat we er helemaal alleen zullen zijn. Die liggen uiteraard niet langs de verharde wegen en dichtbij de bewoonde wereld.

We wisten dit dus ook op voorhand, en zeker na december 2013, maar gelukkig kennen we de omgeving daar inmiddels al vrij goed zodat het eigenlijk nooit een probleem kan zijn om veranderingen aan te brengen in het schema.

Dit jaar viel er echter al direct een dag weg door het amateurisme van United Airlines. We zijn enige tijd geleden al in Yant Flat geweest en hadden dat nu, met wat meer tijd, graag nog eens overgedaan. Vooral ook omdat we er wat luchtbeelden wilden maken. In april 2013 hebben we dat ook gedaan, maar toen nog niet met het materiaal dat we we nu hebben. Jammer genoeg hebben we dit dus, willens nillens, moeten schrappen.

De hike door The Narrows, in Zion NP, was tevens onderhevig aan wat risico, vooral omdat er kort vóór onze afreis, nl op 1 januari, een sneeuwstorm over de streek getrokken was. Als de sneeuw begon te smelten zou de Virgin River uiteraard zwellen en dat bracht risico's op "flash flooding" met zich mee in The Narrows. Dit hebben we dus ook, uit veiligheidsoverwegingen en na een gesprek met de Ranger in het Visitor Center, wijselijk geschrapt. In de plaats daarvan hebben we in Zion NP plekjes ontdekt waar we al veel voorbijgereden zijn, zonder er de verdiende aandacht aan te schenken. Bovendien kregen we die dag iets te zien wat we nog nooit gezien hadden in het Zuidwesten: een Bald Eagle.

Jammer ook van de, gedeeltelijk, bewolkte lucht tijdens ons bezoek aan The Coyote Buttes South en aan Page, met onze vriend Stan.

Door de regen in Moab ontdekten we een nieuwe kant van Moab waar we nog nooit eerder waren en konden we een foto nemen in Arches NP die gedeeld werd op hun FB-pagina met als resultaat meer dan 8.000 likes op 1 week tijd en 160 keer gedeeld.

The Citadel was wel heel optimistisch om dat in de winter te willen bezoeken. De Cedar Mesa is immers een plateau waar heel wat sneeuw valt en de Cigarette Springs Road is dan ook soms wekenlang onberijdbaar. Die dag hebben we echter opnieuw Natural Bridges NM bezocht wat een aangename verrassing was na een paar jaar.

Door onze planning aan te passen (eigenlijk grotendeels om te draaien) konden we alsnog naar The Cosmic Ashtray, wat toch wel één van de hoogtepunten was van deze reis. Niet enkel door de eindbestemming, maar ook de "avontuurlijke weg" er naartoe. We rijden nu immers heel graag dirt roads...

Ander absoluut hoogtepunt: Druid Arch. Wát een hike van bijna 20km, maar vooral, wát een eindbestemming. Daar, net bij deze gigantische natuurlijke creatie, zitten lunchen liet onszelf echt wel heel klein voelen. De ganse omgeving was door de absolute stilte, eenzaamheid en dimensies bijna intimiderend, bijna buitenaards.

Uiteraard waren de Coyote Buttes South een aanéénschakeling van "wow's" en "ooh's", laat staan mocht het een volledig zonnige dag geweest zijn.

Negro Bill Canyon was dan weer een, door ons op voorhand, compleet ondergewaardeerde hike. Wat is het dan leuk om vast te stellen dat die dag helemaal anders uitdraait.

Het Zuidwesten heeft enkele van de allermooiste wegen die men op onze planeet kan rijden en als daar nog sneeuw ligt wordt het een echt sprookjeslandschap. We hebben er dan ook van geprofiteerd om de, voor ons, 4 mooiste Scenic Byways nogmaals te rijden: de US-95, US-12, US-128 en US-24.
Grote stukken daarvan hebben we andermaal gefilmd en de video's komen uiteraard op de blog.

Sinds enige tijd voorzien we onze blogs niet meer van veel foto's tijdens de reis. Die (en video's) komen er hoe dan ook in de komende dagen/weken, in chronologische volgorde. Daarnaast komen de foto's ook op Flickr en de video's op het Youtube-kanaal  Kalaman Films. . Op onze Facebook-pagina Kalaman Photography hebben we al heel wat foto's gepost en ook daar komen de nieuwe er nog bij.

Tot slot bedanken we onze vele volgers en iedereen die gereageerd heeft via diverse kanalen. Altijd leuk om lezen/horen/zien dat het vele werk die een informatieve blog toch vraagt anderen kan helpen bij het plannen (of herbeleven) van reizen.

We hopen jullie allemaal terug te zien vanaf 30 juni, als we opnieuw de plas oversteken voor onze 2e Alaska reis. Al kunnen we nu al zeggen dat dáár een blog bijhouden een wel héél heikele onderneming is, wegens onbestaand of ondermaats internet. Zo was het althans in 2012, hopelijk is het inmiddels wat beter. Toen hadden we op veel plaatsen enkel maar internet in de lobby. Naarmate er meer mensen bijkwamen zagen we de snelheid (als die er überhaupt al was) zienderogen naar beneden gaan...

Voor mailupdates voor Alaska kan al ingeschreven worden op Alaska 2015.

3 opmerkingen:

 1. Jullie hebben weer een mooie reis gemaakt. Blij dat ik op deze manier heb mogen meegenieten! Elke ochtend weer een feestje om de blog te lezen.
  Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn, na alle vlucht-ongemakken! Het was weer een bijzondere reis en ik vind het heerlijk om op afstand mee te hebben kunnen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie video, prachtige fotobeelden en heerlijk reisverhaal! Leen

  BeantwoordenVerwijderen